1e termijn automatische incasso voorlopige aanslag 2021 wordt mogelijk niet geïncasseerd

Hebt u de belastingdienst gemachtigd om maandelijks automatisch een termijn te incasseren van uw bankrekening voor uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet of vennootschapsbelasting over 2021? Het kan zijn dat uw 1e termijn niet is geïncasseerd op 26 februari 2021.

Dit jaar hebben veel mensen machtigingen afgegeven voor een maandelijkse automatische incasso voor hun voorlopige aanslag. Daardoor zijn niet alle machtigingen op tijd verwerkt. De belastingdienst is momenteel bezig om alle machtigingen in de administratie op te nemen. Vanaf 30 maart 2021 word er weer maandelijks geïncasseerd. U krijgt voor die datum nog een brief met meer informatie.

Automatische incasso voor motorrijtuigenbelasting

De verwerking van machtigingen voor een automatisch incasso voor de motorrijtuigenbelasting kan ook vertraging hebben opgelopen. Hebt u zo’n machtiging afgegeven en hebt u daarna toch een rekening gekregen voor de motorrijtuigenbelasting? Bij De verwerking van uw automatische incasso motorrijtuigenbelasting is mogelijk vertraagd leest u wat u dan kunt doen.

Wat kunt u doen?
Als de 1e termijn van uw voorlopige aanslag niet is geïncasseerd op 26 februari 2021, kunt u kiezen: U doet niets, dan worden er 2 termijnen geïncasseerd op 31 maart. Of u maakt zelf het termijnbedrag van februari over.
Doe dat uiterlijk op vrijdag 19 maart 2021.

Let op dat u het juiste betalingskenmerk gebruikt. Het betalingskenmerk en rekeningnummer vindt u op de voorlopige aanslag.
Het termijnbedrag dat u moet overmaken, berekent u zo: deel het bedrag op de voorlopige aanslag door 11.

Hebt u machtigingen afgegeven voor meer dan 1 voorlopige aanslag?
Dan kunnen sommige machtigingen wel op tijd zijn verwerkt. Voor die machtigingen wordt de 1e termijn geïncasseerd op 26 februari. Wilt u zelf de 1e termijn van een voorlopige aanslag alvast betalen? Controleer dan eerst goed of er voor die voorlopige aanslag de 1e termijn wel of niet is geïncasseerd. U kunt dit zien op uw bankafschriften.