Afschaffing dividendbelasting kost particuliere belegger €130 miljoen per jaar

Nederlandse particuliere beleggers zullen jaarlijks €130 mln rendement mislopen door de afschaffing van de dividendbelasting. Tot die berekening komt Dufas. De branchevereniging, die de grote vermogensbeheerders in Nederland vertegenwoordigt, ziet daarom het liefst dat de dividendtaks blijft, dat schrijft het FD.

Rendement

Dufas heeft leden als BlackRock, BNP Paribas, Robeco, Fidelity International en NN Investment Partners. De belastingmaatregel van het kabinet neemt op jaarbasis een hap van 0,30% tot 0,50% uit het rendement van Nederlandse particulieren, meldt de brancheverenging in een nieuwbericht op haar website. Dufas keerde zich al eerder tegen de afschaffing van de belasting, maar liet zich niet uit over de kosten daarvan voor particulieren.

Dat particulieren hun rendement zien dalen, komt omdat Nederlanders bij de afschaffing een flink belastingvoordeel kwijtraken. Particulieren beleggen nu namelijk vaak via beleggingsfondsen, zogeheten fiscale beleggingsinstellingen. Door collectief te beleggen zijn de risico’s voor hen namelijk minder groot.

Belastingvoordeel

Bovendien levert het belastingvoordeel op. Want Nederlanders die via fiscale beleggingsinstellingen beleggen, mogen de in Nederland ontvangen dividendbelasting verrekenen met de taks die in het buitenland vaak al is ingehouden.

Na de afschaffing van de dividendbelasting kan dat niet meer. Dan kan de Nederlandse belasting namelijk niet meer worden verrekend met de belasting die al in het buitenland is geïnd. ‘Dit leidt tot een additionele verhoging van de belastingdruk voor de particuliere fondsbelegger’, aldus algemeen directeur Hans Janssen Daalen van Dufas.