Nieuw BTW-nummer in 2020 voor eenmanszaken

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het burgerservicenummer in het BTW-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het burgerservicenummer in het BTW-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Tussenoplossing

Het nieuwe BTW-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de Europese Unie) en andere transacties op basis van Europese-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft voorlopig het oude burgerservicenummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar een BTW-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Nu al niet meer op je website

Als zzp’er of eenmanszaak kun je nu al stoppen met het vermelden van je BTW-identificatienummer op jouw website of webshop. Bij levering aan consumenten ben je op basis van wettelijke regels eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.