Problemen fiscus in 2019 nog niet voorbij

In 2019 zijn de problemen bij de Belastingdienst nog niet voorbij. Menno Snel, staatssecretaris van Financiën wil een stapje terug doen in het ambitieniveau, om uiteindelijk de aanpassing van de fiscus beter te laten zijn. Deze vertraging betekent wel dat de problemen van de Belastingdienst voorlopig niet voorbij zijn. Dat vertelt de staatssecretaris aan De Telegraaf.

Problemen fiscus

De afgelopen tijd kende de Belastingdienst onder meer moeilijkheden met het innen van de erf- en schenkbelasting. Ook bleken belangrijke ICT-systemen voor autobelastingen, loonheffingen, omzetbelasting en beroep, bezwaar en klachten slecht op orde te zijn. Tevens was de Belastingtelefoon vaak onbereikbaar en kent de Belastingdienst grote personele problemen.

Andere aanpak dan Wiebes

Eerder gaf Snel in de Tweede Kamer al aan ontevreden te zijn over de manier waarop Eric Wiebes (voormalig staatssecretaris Financiën) rapporteerde over de ontwikkeling van de reorganisatie bij de fiscus. Dit zou niet diepgaand en systematisch genoeg zijn geweest om inzicht te verschaffen in wat er werkelijk aan de hand was. In april greep hij daarom in bij de vernieuwingsoperatie die Wiebes in gang had gezet. Deze Investeringsagenda liep volgens Snel op veel plekken spaak.