Minimaal 170 ondernemers opgelicht door nepmedewerkers fiscus

Naar schatting zijn meer dan 170 ondernemers opgelicht door criminelen die zich voordeden als medewerkers van de Belastingdienst. Dit schrijft de NOS. Volgens de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bedraagt de totale buit ongeveer € 2,2 miljoen.

Belastingschuld

De oplichters belden de ondernemers op met de mededeling dat zij nog een openstaande belastingschuld hadden. Als er niet direct werd betaald, zou de fiscus beslag gaan leggen op hun banktegoeden. Hierbij ging het steeds om bedragen van duizenden euro’s.

Geldezels

Het geld werd geïncasseerd door middel van zogeheten ‘geldezels’: mensen die hun bankrekening en pinpas ter beschikking stellen aan criminelen. Soms doen zij dit vrijwillig, soms worden ze gedwongen. De FIOD zegt dat bij deze zaak minstens 230 geldezels zijn betrokken. De ondernemers die werden benaderd, moesten geld overmaken naar de rekeningen van de geldezels, waarna de criminelen het geld zo snel mogelijk opnamen.

Belscript

De FIOD heeft bij invallen in Arnhem tien mensen gearresteerd. Hierbij werden niet alleen geld en bankpassen aangetroffen, maar ook een belscript. Hierin was uitgeschreven hoe de gesprekken met de slachtoffers moesten worden gevoerd. De FIOD verwacht de komende dagen nog tientallen arrestaties te verrichten.